Anlaşmalı Boşanma Davası
Boşanma davası iki şekilde mümkün olabilmektedir bunlar çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanmadır.
Çekişmeli boşanma: Taraflardan birinin özel veya genel boşanma sebeplerinden birine dayanarak boşanma talep etmesi ve çekişmeli olarak davaya devam edilmesi ile oluşan dava türüdür. Anlaşmalı boşanma: Tarafların aralarında anlaşarak boşanmak istemeleri ya da bir eşin dava açması ve diğer eşin kabul etmesi ile boşanma davasına devam edilen dava türüdür.
ANLAŞMALI BOŞANMANIN ŞARTLARI
• Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır.
• Eşler birlikte boşanmak için başvurmalı ya da bir eşin başvurusu üzerine açılan davayı diğer eşin kabul etmesi gerekmektedir.
• Her iki eş de boşanmak istediğini hakim önünde söylemeli ve bu isteklerinin açık ve anlaşılabilir olması gerekmektedir.
• Boşanmanın mali sonuçları ve varsa müşterek çocukların velayeti hakkında anlaşmaya varılmış olması gerekmektedir.
• Hakim velayet hakkındaki anlaşmayı kabul etmek zorunda değildir. Hakim velayet hakkında başka bir karar verirse tarafların bu değişikliği kabul etmesi gerekmektedir.
ANLAŞMALI BOŞANMA USULÜ
• Taraflar anlaşmalı boşanmaya karar verirlerse boşanma protokolü hazırlanmalıdır. Bu protokolde çocukların velayeti, nafaka istemleri, ev eşyalarının durumu, tazminat ödenip ödenmeyeceği konuları düzenlenir. Her iki tarafın da ortak boşanma istekleri açık bir şekilde belirtilir ve protokol taraflarca imzalanır.
• Boşanmak için dava dilekçesi yazılır ve boşanma protokolü de eklenerek dava açılır. Dava Aile Mahkemesinde açılır eğer davanın açıldığı yerde Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemeleri de görevlidir. Davanın açılacağı yer ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son 6 altı aydan beri birlikte oturdukları yerdir.
• Duruşma günü geldiğinde her iki taraf da mahkemede bulunmak zorundadır çünkü hakim tarafların gerçekten boşanmak isteyip istemediğini tarafları dinleyerek öğrenecektir. Tarafların duruşmaya gelmeyerek avukat tarafından temsil edilmeleri mümkün değildir.
• Hakim protokoldeki tazminat, nafaka, ev eşyası gibi konuların değişmesini isteyemez ancak velayet konusunda eşlerin veya çocuğun menfaati için gerekli görürse değişiklik yapabilir. Yapılan değişikliğin tarafların kabul etmesi halinde de boşanma kararı verilir.
• Gerekçeli karar taraflara gönderilir ve üst mahkemeye gidilmemesi ile karar kesinleşir ve taraflar nüfus dairesine giderek kimliklerini değiştirebilirler.
ANLAŞMALI BOŞANMANIN AVANTAJLARI
• Anlaşmalı boşanma ile taraflar kısa zaman içinde boşanabilirler. Protokolün doğru yapılması ile tek celsede boşanma sonuçlanabilir. Bu süre büyük şehirlerde ortalama olarak 1-2 ay sürerken küçük şehirlerde daha kısa sürmektedir.
• Kısa süren dava sonucu mali yükümlülüklerden tasarruf edilmiş olur.
• Taraflar yalnızca boşanma isteklerini öne süreceklerinden evde yaşanılan her olayın anlatılmasına gerek kalmayacaktır dolayısıyla mahremiyet bozulmayacaktır.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMANIN ANLAŞMALI BOŞANMAYA DÖNÜŞMESİ
Taraflardan biri özel veya genel bir boşanma sebebine dayanarak boşanma istemiyle dava açarsa ve diğer eş bu davayı kabul ederse çekişmeli olarak başlayan boşanma, çekişmesiz yani anlaşmalı olarak devam eder. Anlaşmalı boşanma hükümlerine göre karar verilir ve kısa sürede dava sonuçlanır.
ANLAŞMALI BOŞANMANIN ÇEKİŞMELİ BOŞANMAYA DÖNÜŞMESİ
Taraflar en başta anlaşarak davaya başlamışlar ancak daha sonrasında ortaya çıkan konularda uzlaşamamışlarsa dava çekişmeli boşanma davasına döner.Ya da boşanma protokolünde eksiklik bırakılmış ve sonrasında eksik konu üzerinde uzlaşılamamışsa yine aynı şekilde dava çekişmeli boşanma davasına döner. Çekişmeli boşanmada taraflar iddialarını ispatlamak durumundadır. Aynı zamanda hakim tarafların ikrarlarıyla bağlı olmayacaktır. Ancak anlaşmalı boşanmada hakim tarafların ikrarlarıyla bağlıdır.
Uyarı: Anlaşmalı boşanma davalarında mutlaka alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınmalıdır. Kişinin haklarında çok büyük bir etki doğuran bu davada, her adım profesyonel bir şekilde atılmalıdır. Aksi halde telafisi mümkün olmayan hak kayıpları ortaya çıkabilecektir.